SAFE trial

Onderzoek naar twee soorten hersentumoroperaties bij patiënten met een glioblastoom (kwaadaardige hersentumor). Er wordt een vergelijking gemaakt tussen een operatie waarbij de patiënt wakker is en een operatie waarbij de patiënt onder volledige narcose is.

Er wordt onderzocht of neurochirurgen bij patiënten met een glioblastoom veiliger kunnen opereren en meer tumorweefsel kunnen weghalen wanneer de patiënt wakker blijft dan wanneer hij/zij slaapt (operatie onder volledige narcose). De standaardbehandeling voor glioblastomen bestaat uit een operatie, gevolgd door bestraling en chemotherapie. Met een operatie alleen kan de tumor nooit helemaal worden verwijderd. Het is belangrijk om zoveel mogelijk tumor te verwijderen tijdens de operatie, zodat patiënten het meeste baat hebben van bestraling en chemotherapie en zo dus optimaal behandeld kunnen worden. Een aanzienlijk deel van dit soort tumoren bevindt zich nabij een zogenaamd ‘functioneel’ gebied in de hersenen: een gebied dat verantwoordelijk is voor belangrijke functies van de hersenen, zoals het aansturen van de spraak of beweging van armen of benen. Opereren nabij deze gebieden brengt risico’s met zich mee, omdat gezond hersenweefsel beschadigd kan worden wanneer er geprobeerd wordt de tumor zo veel mogelijk te verwijderen. Eventueel kan een hersenoperatie (gedeeltelijk) wakker worden gedaan om de kans op schade zo klein mogelijk te maken. In deze studie wordt onderzocht bij welke techniek (operatie onder narcose of operatie waarbij patient gedeeltelijk wakker is) patiënten minder uitvalsverschijnselen hebben na de operatie. Ten tweede wordt er onderzocht bij welke techniek de chirurg het meeste tumorweefsel weg kan halen.