Hersenscans en cognitieve vaardigheden bij gezonde mensen voor vergelijking met patiënten

Een databank van hersenscans en neuropsychologische testscores van gezonde personen

De zorgeenheid Neurochirurgie van het ETZ doet veel onderzoek naar de werking van de hersenen bij patiënten met hersenziekten. Hierbij gaat het om de cognitieve vaardigheden. Dit zijn vaardigheden zoals concentratie, geheugen en taal. Daarvoor maken patiënten tests die de cognitieve vaardigheden meten in een Neuropsychologische Screening. Met deze tests kunnen we meten in hoeverre patiënten problemen hebben met deze vaardigheden. Vaak maken patiënten deze tests meerdere keren, voor en na operatie van de hersenziekte, zodat we kunnen zien of de behandeling invloed heeft gehad op de cognitieve vaardigheden. Tot slot vullen zij enkele vragenlijsten in over hun stemming, dagelijks functioneren, vermoeidheid en werk.

In het onderzoek bij de patiënten worden de nieuwste hersenscans gebruikt, zoals diffusie MRI, resting state fMRI en taak fMRI. De verschillende scans laten de opbouw van de hersenen zien, de hersenactiviteit tijdens het maken van een opdracht of juist wanneer de patiënt niets doet.

Om echt iets te kunnen zeggen over afwijkingen in de hersenen en de cognitieve vaardigheden bij patiënten is het belangrijk een vergelijking te maken met hersenen en vaardigheden bij gezonde mensen, gemeten met dezelfde scanner en met dezelfde tests van de cognitieve vaardigheden. Dan weten we nog preciezer hoe groot mogelijke afwijkingen of problemen zijn.

In dit onderzoek vragen we daarom 100 gezonde mensen hersenscans te ondergaan en tests van de cognitieve vaardigheden te maken en vragenlijsten in te vullen. Net als bij onze patiënten.

Het onderzoek in het ETZ Elisabeth vindt plaats bij gezonde mensen en bestaat uit twee onderdelen:

  1. MRI-scans: hierbij worden er verschillende scans van de hersenen gemaakt en doet de deelnemer in de scanner een aantal opdrachten.
  2. Neuropsychologische Screening: hierbij vult de deelnemer een paar vragenlijsten in en maakt deze een aantal testjes waarmee de cognitieve vaardigheden (zoals geheugen en concentratie) gemeten worden. Deze screening vindt 2 keer plaats: een keer samen met de MRI-scans en een andere keer 3 maanden daarna.