Hoofdcentrum ETZ

Neurochirurgie houdt zich bezig met operaties aan het zenuwstelsel (hersenen, zenuwen) en aan de wervelkolom. Voor de vakgroep Neurochirurgie Brabant is het ElisabethTweesteden Ziekenhuis (ETZ) het centrale ziekenhuis.

Hoofdcentrum ETZ

Neurochirurgie houdt zich bezig met operaties aan het zenuwstelsel (hersenen, zenuwen) en aan de wervelkolom. Voor de vakgroep Neurochirurgie Brabant is het ElisabethTweesteden Ziekenhuis (ETZ) het centrale ziekenhuis.

Wij staan in voor de neurochirurgische zorg van 2,3 miljoen inwoners. In het ETZ Elisabeth worden alle hersenoperaties, complexe rugoperaties en bijzondere behandelingen van het zenuwstelsel uitgevoerd.

Sinds 1951 staat onze neurochirurgische zorg en expertise bekend in Nederland en internationaal. In 2002 werd het Gamma Knife Centrum Tilburg opgericht en biedt onze vakgroep deze unieke vorm van radiochirurgie aan, beter bekend als hoge precisie bestraling.

Alle neurochirurgen zijn vakinhoudelijk breed georiënteerd op alle aspecten van de Neurochirurgie en daarnaast specifiek verantwoordelijk voor een aandachtsgebied.

Onze vakgroep in het ETZ Elisabeth wordt op de afdelingen neurochirurgie ondersteund door Chefs de Clinique (CdC), arts-assistenten (AIOS, arts assistent in opleiding tot neurochirurg, en ANIOS, arts assistent niet in opleiding) en daarnaast door vier Physician Assistants (PA) die het zaal- en afdelingswerk op zich nemen.

In het ETZ Elisabeth worden alle hersenoperaties en alle complexe operaties aan het zenuwstelsel uitgevoerd. Deze centralisatie is wettelijk bepaald en zorgt voor een hoge kwaliteit en centrale investeringen.

De afdelingen neurochirurgie in het ETZ Elisabeth

Afdeling D1:

Shortstay afdeling met 16 bedden, waarbij in principe patiënten worden opgenomen voor de maximale duur van 5 dagen. Kamernummers: 1 t/m 7 (A-gang) en 8 t/m 16 (B-gang).

Afdeling D2:

Spine Unit, 4 neurochirurgisch bedden. In de toekomst zal de Spine Unit verder uitbreiden.
Kamernummers: 17 t/m 21.

Afdeling D3:

Longstay afdeling met 16 bedden, waarbij in principe patiënten worden opgenomen voor een langere duur dan 5 dagen. Kamernummers 32 t/m 40 (A-gang), 41 t/m 47 (B-gang).

Weekdienst:

De neurochirurg draagt gedurende de gehele week zorg voor supervisie van de PA-ers en arts-assistenten op de verpleegafdelingen, de intensive care, de spoedeisende hulp en voor consulten en extramurale spoedverwijzingen.