EMITT studie

De EMITT studie is een landelijke studie welke een nieuwe behandeling voor patiënten met een kwaadaardige hersentumor (glioblastoom) dat niet chirurgisch kan worden verwijderd, onderzoekt. Deze studie onderzoekt of stereotactische laserablatie (SLA therapie) samen met de huidige nabehandeling effectiever is dan alleen een biopsie in combinatie met de huidige nabehandeling.

SLA is een minimaal invasieve techniek waarbij laserlicht wordt gebruikt om de tumor van binnenuit de verhitten en weg te branden. De procedure vindt plaats onder MRI toezicht om schade aan het omliggende weefsel te voorkomen.

Patiënten die vermoedelijk een glioblastoom hebben welke niet kan worden geopereerd en die op nog geen enkele manier is behandeld (geen biopsie, chemotherapie of radiotherapie) komen in aanmerking voor de studie. Patiënten die deelnemen aan de studie worden willekeurig (middels loting) verdeeld over de twee onderzoeksgroepen. Eén groep krijgt de huidige standaardbehandeling (biopsie + nabehandeling) en de andere groep krijgt de nieuwe behandeling (biopsie + SLA + nabehandeling). Wanneer een patiënt loot voor de tweede groep, wordt hij/zij verwezen naar het Radboudumc in Nijmegen of het UMCU in Utrecht voor de SLA therapie. De nabehandeling vindt altijd plaats in een ziekenhuis in de eigen regio. De verwachting is dat deze nieuwe ingreep zorgt voor een langere overleving, zonder in te boeten op kwaliteit van leven.