Bas Leeuwenburg wint De Nationale Wetenschapsprijs

Tilburg, 11 oktober 2022

Physician assistant Bas Leeuwenburg (Neurochirurgie) werd dinsdagochtend 11 oktober verrast met een bloemetje én een prijs. Zijn onderzoek is door de NAPA (Nederlandse Associatie Physician Assistants) beoordeeld met de eerste plaats bij de Wetenschap Award 2022.

Vrijdag 7 oktober verdedigde Bas zijn onderzoek nog in congresgebouw 1931 in Den Bosch. Vervolgens werd hij gisteren compleet overrompeld door de groep mensen die hem enthousiast begroetten op de werkvloer. Op het moment dat Milena Babovic – directeur van NAPA – en Niels Jongejan – Commissielid NAPA Opleiding en Wetenschap – hem de prijs wilden overhandigen, bleek Bas onvindbaar. Een bezoek aan een patiënt hield hem nog even bezig.

Onderzoek stimuleren​
Met alle camera’s gereed was het moment eindelijk daar. Bas keek wat beduusd toen duidelijk werd dat alle aandacht op hem was gericht. “Bas, als ik je zeg dat je bij de vijf genomineerden hoorde voor de wetenschapsprijs, dan weet je vast wel wat ik nu ga zeggen. Je bent het geworden!”, riep Niels Jongejan vol enthousiasme uit. Ze waren bij NAPA duidelijk trots op deze gebeurtenis. “We willen onderzoek zoveel mogelijk stimuleren. We werken dan ook samen met de vijf hogescholen die de opleiding tot PA aanbieden”, gaf Milena Babovic aan. 

Geheim
Na de feestelijke onthulling was het natuurlijk tijd voor taart. “De instadames zijn er ook”, werd er al grinnikend opgemerkt zodra de telefoons tevoorschijn kwamen om het vast te leggen. Bas leek nog steeds niet te beseffen wat hem overkwam. Ook collega’s die uit patiëntkamers kwamen, keken onderzoekend naar wat er gaande was. Voor iedereen was deze prijsuitreiking geheim en dus hadden ze geen idee wat het tumult in de gang te betekenen had. Met een korte toelichting was iedereen het eens: “Deze is voor jou Bas.” Op de vraag wat Bas er zelf van vindt: “Het is zo onverwacht. Wetenschap was nooit mijn sterkste punt en nou zie je maar wat er kan gebeuren…”. 

Het onderzoek​
Met zijn systematische literatuuronderzoek naar – let op: een hele mond vol – ‘Antifibrinolytica bij een aneurysmale subarachnoïdale bloeding ter preventie van een pre-procedurele recidiefbloeding’ sleepte hij de eerste prijs in de wacht. Hiermee toont Bas aan dat antifibrinolytica (geneesmiddelen om overmatig bloedverlies te voorkomen) ongeacht het ontstaan van een tweede bloeding geen positief heeft op de functionele uitkomst voor de patiënt met een subarachnoïdale bloeding (bloeding in het hoofd, in de ruimte boven de hersenen). Antifibrinolytica lijkt voor deze groep patiënten irrelevant te zijn.