ETZ krijgt 3 miljoen euro voor onderzoek naar hersentumoren

TILBURG De vakgroep neurochirurgie van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis ontvangt 3 miljoen euro subsidie voor vervolgonderzoek naar de behandeling van patiënten met hersentumoren. ,,Met meer informatie kunnen we samen met de individuele patiënt de best passende keuze maken.”

De behandeling van hersentumoren is complex, stelt Geert-Jan Rutten, neurochirurg bij het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ). Aan de ene kant moet de tumor zo goed mogelijk worden behandeld, aan de kant moeten mensen zo goed mogelijk blijven functioneren. 

,,Die balans is voor iedere patiënt anders. Van ‘weg met die tumor’ tot iemand die zegt: ‘Ga alsjeblieft niet tot het gaatje bij de operatie, want ik wil ook mijn werk blijven doen’.”

De huidige inzichten in de effecten van de verschillende behandelingen – van operatief verwijderen tot en met de uiterst precieze bestraling met behulp van het Gamma Knife – zijn nog te beperkt. ,,We kiezen als het even kan voor de behandeling met het Gamma Knife omdat dit minder belastend is voor patiënten”, vult neurochirurg Jeroen Verheul aan. ,,Maar we weten niet of dit altijd de beste beslissing is. Op basis van uitvoerige en ingewikkelde analyses van MRI-scans hopen we straks te kunnen voorspellen welke behandeling het meest effectief is bij een patiënt.”

Rutten: ,,Als we veiliger willen opereren, zullen we ook meer over de hersenen moeten weten.”

Topzorg

Daar moet het onderzoek komende jaren aan bijdragen. Het wordt gesubsidieerd door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en is een vervolg op Experiment Topzorg (2015-2019). Toen financierde het ministerie de combinatie van zeer specialistische zorg met wetenschappelijk onderzoek in drie niet-academische ziekenhuizen. Het ETZ werd ervoor uitgekozen vanwege haar grote kennis en status op het gebied van neurologie en neurochirurgie.

Dat het nu opnieuw is uitgekozen, is volgens de neurochirurgen een mooie opsteker. Van de tientallen aanvragen bleven er zes over, die ieder drie miljoen ontvangen. Rutten: ,,Dit is een erkenning voor ons specialisme op het gebied van hersentumoren.”

Dat het nu opnieuw is uitgekozen, is volgens de neurochirurgen een mooie opsteker. Van de tientallen aanvragen bleven er zes over, die ieder drie miljoen ontvangen. Rutten: ,,Dit is een erkenning voor ons specialisme op het gebied van hersentumoren.”

 

Concentratie- en geheugenverlies

Afgelopen jaren richtte het onderzoek zich op het vergaren van gegevens van groepen hersentumorpatiënten. Daaruit bleek dat veel van hen kampen met cognitieve problemen zoals concentratie- en geheugenverlies. Met die uitkomsten gaan de ETZ-neurochirurgen verder aan de slag om de zorg voor individuele patiënten te verbeteren. Ze doen dit in samenwerking met de universiteiten van Tilburg en Eindhoven.

Dit doen ze onder meer met uitgebreidere scantechnieken, het ondervragen van patiënten en het verder uitbouwen van de ReMIND-app, een speciaal ontwikkelde revalidatie-app die hersentumorpatiënten helpt het ‘gewone’ leven weer op te pakken.