De aan het Gamma Knife Centrum verbonden radiotherapeut-oncoloog Patrick Hanssens en onderzoekers Eline Verhaak en Wietske Schimmel wonnen op 6 oktober 2023 de prijs voor beste presentatie tijdens de Annual Brain Metastases Research and Emerging Therapy Conference in Parijs. De onderzoekers zijn blij met de internationale waardering voor hun studie.

CAR-Study B

In CAR-Study B (NCT0295371) werden patiënten met 11 tot en met 20 hersenmetastasen gerandomiseerd naar Gamma Knife radiochirurgie of naar een gehele hersenbestraling. Het cognitief functioneren werd elke 3 maanden gemeten (follow-up tot 15 maanden). Aangezien cognitieve vaardigheden essentieel zijn voor het dagelijks functioneren en de kwaliteit van leven was het belangrijk om te onderzoeken welke van de twee behandelingen samen ging met de minste cognitieve achteruitgang.

De voorlopige resultaten van CAR-Study B laten zien dat het cognitief functioneren van mensen met uitzaaiingen in de hersenen na stereotactische radiochirurgie (hele gerichte bestraling waarbij de uitzaaiingen precies worden bestraald en het omliggende gezonde hersenweefsel nauwelijks tot geen straling ontvangt) in de loop van de tijd minder achteruitgaat in vergelijking met mensen waarbij de uitzaaiingen behandeld worden met een gehele hersenbestraling (waarbij de gehele hersenen bestraald worden).

Openbare verdediging Wietske Schimmel

Op vrijdag 13 oktober 2023 om 10.00 uur vond de openbare verdediging van Wietske Schimmel plaats waarbij zij haar proefschrift, getiteld “The impact of radiation on cognitive functioning in patients with brain metastases: A paradigm shift from whole brain radiation therapy to stereotactic radiosurgery” heeft verdedigd.