​Het Gamma Knife Centrum Tilburg heeft een prestigieuze certificering ontvangen van de International Stereotactic Radiosurgery Society (ISRS). Daarmee is het Gamma Knife Centrum Tilburg wereldwijd het zesde centrum dat deze accreditatie behaald heeft voor stereotactische radiochirurgie.

Gamma Knife radiochirurgie is een zeer precieze behandeling waarbij één of meerdere goed- of kwaadaardige gezwellen in de hersenen een hoge dosis straling krijgen toegediend met het bestralingsapparaat Gamma Knife Esprit. Daarbij wordt het omliggende, gezonde hersenweefstel gespaard.

Trots

Radiotherapeut-oncoloog Patrick Hanssens is trots op de internationale waardering: “Deze certificering markeert een belangrijke erkenning van onze klinische expertise en hoge kwaliteitsnormen”.
ISRS is een wereldwijd gerenommeerde organisatie die zich inzet voor het verhogen van het kwaliteitsniveau van de behandeling met stereotactische radiochirurgie (SRS) over de hele wereld. De ISRS-certificeringsservice is speciaal ontworpen om centra te erkennen die state-of-the-art stereotactische radiochirurgie uitvoeren.
De ISRS gebruikt daarvoor uitgebreide vragenlijsten. Ook bezoeken twee fysici en een clinicus (neurochirurg/radiotherapeut) het centrum. De ISRS beoordeelt de medische staf met betrekking tot multidisciplinaire samenstelling, opleiding, expertise en continue bijscholing in radiochirurgie. Daarnaast evalueert men de technische aspecten en nauwkeurigheid van elke stap in een radiochirurgische behandeling: immobilisatie, beeldvorming, apparatuur waarmee de bestraling wordt berekend en uitgevoerd, infrastructuur en apparatuur voor – dagelijkse – ‘quality assessment’ testen.​​​​

Strenge criteria

Tenslotte wordt beoordeeld hoe patiënten worden geëvalueerd in een multidisciplinair overleg, welke patiënten behandeld worden, welke expertise het centrum heeft en hoeveel behandelingen het centrum per jaar doet voor een specifieke indicatie.
“We hebben met succes aan getoond dat het Gamma Knife Centrum Tilburg aan deze veeleisende, strenge criteria voldoet voor radiochirurgie in al zijn aspecten. Voor hersenmetastasen, goedaardige tumoren, vasculaire afwijkingen en functionele aandoeningen. Met het certificaat wordt bevestigd dat we ons dagelijks inzetten voor het leveren van de best mogelijke zorg aan patiënten”, aldus neurochirurg Bram van der Pol.

Mijlpaal

Patrick Hanssens: “De ISRS-certificering is een belangrijke mijlpaal voor ons centrum en alle betrokken medewerkers. Het bevestigt onze toewijding aan het bieden van de hoogste standaard van zorg aan patiënten met intracraniale aandoeningen. We blijven de komende jaren streven naar het verder optimaliseren van de excellente zorg in onze praktijk.”
Het Gamma Knife Centrum Tilburg is vereerd met de erkenning van ISRS en zet zich voortdurend in om de hoogste normen van patiëntenzorg en behandeling te handhaven. Bram van der Pol: “Deze certificering onderstreept onze positie als een toonaangevend centrum voor intracraniale SRS-behandelingen en benadrukt onze voortdurende toewijding aan het welzijn van alle patiënten”.

Gamma Knife

Het Gamma Knife Centrum Tilburg in het ETZ is een autoriteit op het gebied van neurochirurgische behandelingen. Het Gamma Knife is een bestralingstoestel met de nauwkeurigheid van een chirurgisch mes. Met dit apparaat is de meest precieze vorm van bestraling in het hoofd mogelijk. Sinds 2002 worden met dit bestralingstoestel in Tilburg tumoren in het hoofd, vaatafwijkingen in de hersenen, aangezichtspijn en tremor behandeld.​

FOTOBIJSCHRIFT:
Medevoorzitter van de ISRS Certificeringscommissie Ian Paddick (m.) overhandigt, onder toeziend oog van neurochirurg Bram van der Pol, het certificaat aan radiotherapeut-oncoloog Patrick Hanssens.​ ETZ/Ellen den Ouden.