Hoe meet je tremoren van patiënten? TBL-leerlingen bedenken model en winnen Publieksprijs universiteit Groningen

Bron: BD 24-04-2023

OSS – Hoe meet je hoe sterk een trilling is van bijvoorbeeld mensen met Parkinson? Drie vwo-leerlingen van het Titus Brandsmalyceum wijdden er hun profielwerkstuk aan. Dat was zo goed, dat ze er de Publieksprijs van de Rijksuniversiteit Groningen mee wonnen.

Het gaat om de leerlingen van Madelon Rebergen, Roos van den Akker en Anouk van Putten. Het profielwerkstuk Onderzoek naar het kwantificeren van de sterkte van een tremor was ook genomineerd voor de Jan Kommandeurprijs van de RUG. Madelon rebergen: ,,We wilden eerst een onderzoek doen naar deep brain stimulation. Maar zo’n onderzoek is lastig uit te voeren, want dan moet je intensief samenwerken met een universiteit. Samen met neurochirurg Geert-Jan Rutten van het ziekenhuis ETZ in Tilburg zijn wij tot een ander onderwerp gekomen, tremoren.”

Trillingsklachten

Huisartsen die trillingsklachten moeten beoordelen laten cliënten vaak een hand opsteken of een glas optillen, schetst Madelon Rebergen. En ze bepalen dan hoe erg het probleem is. ,,Maar dat geeft eigenlijk geen objectief beeld. Daarom hebben wij met medisch specialist Rutten een model ontwikkeld waarbij patiënten een spiraal overtekenen op een tablet. Daaruit komen bepaalde waarden, die wel een objectief beeld geven over de ernst van de tremoren. Hierdoor kunnen artsen onderling ook objectiever praten over de effectiviteit van een mogelijke behandeling.’’ Er is al een huisartsenpraktijk in Nederland die nu met dit model werkt.

Ziektebeelden

De leerlingen van het TBL hebben ook literatuuronderzoek gedaan rond tremoren. Zo keken ze naar ziektebeelden, mogelijke behandelingen en de werking daarvan en hoe patiënten een tremor ervaren.

Elk jaar reiken het Alfa-, Bèta- en Gammasteunpunt van de RUG prijzen uit voor het beste profielwerkstuk van dat jaar. Een profielwerkstuk is een scriptie die leerlingen aan het einde van het vwo moeten maken, waarbij ze een voorproefje krijgen op het hoger onderwijs. Tijdens een feestelijke middag mochten de drie TBL’ers hun profielwerkstuk in Groningen onlangs ook presenteren.

De leerlingen willen straks alledrie een studie gaan doen op het gebied van gezondheid. Nee, niet aan de RUG in het verre noorden maar in Nijmegen. ,,Anouk geneeskunde, ik biomedische wetenschappen en Roos psychologie”, aldus Madelon Rebergen.

FOTOBIJSCHRIFT:
V.l.n.r. Roos, Anouk en Madelon wonnen een Publieksprijs van de Rijksuniversiteit Groningen. © Madelon Rebergen