Neurochirug Paul Depauw wint publieksprijs Beste Tech-idee 2019

KIJK Magazine heeft aan neurochirurg Paul Depauw van het ETZ (Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis) in Tilburg de onderscheiding‘Beste Tech-idee 2019’ toegekend voor zijn uitvinding om met perslucht patiënten te kantelen en te positioneren voor een operatie in buikligging. Deze methode is sneller, gemakkelijker én veiliger dan de bestaande procedures.

De uitvinding werd in juni 2019 op de markt gebracht door Ergotrics en ondertussen zijn meer dan vijftig patiënten op deze luchtkussens geopereerd.

Elk jaar gaat wetenschapsmagazine KIJK op zoek naar het beste tech-idee. De redactie selecteerde in september de Ergotrics innovatie samen met twintig andere ideeën. Iedereen kon deze beoordelen en Ergotrics werd overtuigend de publieksfavoriet met 655 van de 3500 stemmen. Ook de deskundige vakjury gaf de op één na hoogste score omwille van de eenvoud van de uitvinding met een zeer hoge meerwaarde voor de gebruiker.

Mooie erkenning
“Een heel mooie erkenning,” vindt dr. Paul Depauw, neurochirurg en stuwende kracht van Ergotrics. “Een operatieteam wordt elke dag geconfronteerd met de moeilijkheden om patiënten goed te positioneren voor een rugoperatie. Dat is echter van groot belang om bloedingen en complicaties te vermijden. Het vergt tijd en zware hefkracht van verpleegkundigen. Bovendien zijn rugklachten van de OK-medewerkers hoger dan gemiddeld.” Daarom bedacht hij de oplossing om met perslucht en opblaasbare kussens patiënten te kantelen en op te tillen. Een idee dat Europees gepatenteerd werd en nu is bekroond met de publieksprijs ‘Beste Tech-idee 2019’.

Simpele oplossing
De medewerkers van Ergotrics en een delegatie van de Ok-medewerkers van ETZ waren aanwezig bij de uitreiking. “Een uitvinding is altijd teamwerk,”verklaarde Paul Depauw bij de overhandiging. “Mijn collega’s gaven feedback over het idee en testten het concept uit met proefpersonen. Het Ergotrics-team zorgde voor de kwaliteitscertificatie en maakte het prototype klaar voor productie.”
Inge Bruynooghe, CEO van Ergotrics, is blij met deze prijs: “Wij innoveren met perslucht om de werkomstandigheden van gezondheidswerkers te verbeteren. Het feit dat we de meeste publieksstemmen kregen toont dat we een simpele oplossing hebben voor een erkend probleem van ergonomie in de operatiekamers.” Ondertussen zijn meer dan vijftig patiënten geopereerd in vier verschillende Europese landen.

FOTO’S: ETZ Fotografie & Film/Maria van der Heyden