Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis brengt uniek bestralingsapparaat naar hoogste niveau

Tilburg, 6 november

Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis brengt uniek bestralingsapparaat naar hoogste niveau
Gamma Knife Icon voor nog meer patiënten met een hersenziekte


Met het nieuwe bestralingsapparaat Gamma Knife Icon kunnen meer patiënten met een hersenziekte worden behandeld in het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) in Tilburg. “De Icon kan grotere tumoren bestralen. Ook kunnen we bestralen op plaatsen in het hoofd waar dat voorheen niet mogelijk was”, zegt radiotherapeut Patrick Hanssens.

Met de aanschaf van de Icon is een investering van een miljoen euro gemoeid. Het nieuwe hightech apparaat wordt half december in gebruik genomen. Neurochirurg Guus Beute: “Met de Icon is de meest geavanceerde vorm van bestraling mogelijk voor onze patiënten. Hiermee bestendigen we onze positie als hét centrum op het gebied van radiochirurgie in Nederland”. Het Gamma Knife Centrum in Tilburg is wereldwijd een van de eerste centra waar afwijkingen in de hersenen effectief met de Icon worden aangepakt.


Kunststof masker
Het Gamma Knife is een bestralingstoestel met de nauwkeurigheid van een chirurgisch mes. Met het voor Nederland unieke apparaat kunnen tumoren in het hoofd en vaatafwijkingen in de hersenen worden behandeld. Tot op heden kreeg de patiënt steeds een metalen frame op het hoofd, dat met schroefjes werd vastgezet. “Bij de Icon is zo’n frame niet altijd meer nodig”, legt Hanssens uit. “We kunnen nu ook gebruik maken van een kunststof, op maat gemaakt masker om het hoofd van de patiënt in de juiste positie te houden. Omdat dit minder belastend is voor de patiënt, kunnen we nu bijvoorbeeld meerdere dagen achter elkaar bestralen, met kleinere doses.”


Laserstralen
Met een speciale CT-scan aan het Gamma Knife wordt kort voor de bestraling een ‘opname’ van het hoofd gemaakt. De beelden worden automatisch door het apparaat verwerkt. Hierdoor kan voorafgaand aan de behandeling worden vastgesteld of het hoofd in de juiste houding ligt en kunnen eventuele afwijkingen in positie worden gecorrigeerd. Tijdens de bestraling wordt de positie van het hoofd – met behulp van laserstralen – voortdurend gecontroleerd. “Bij bestralingen waar we op tienden van millimeters werken, is dat ongelooflijk belangrijk”, aldus Hanssens.

Nieuw tijdperk
Met de Icon start een nieuw tijdperk op het gebied van neurochirurgie, aldus Beute. “Onze flexibiliteit neemt enorm toe. We kunnen voortaan – in overleg met de patiënt – uit meerdere behandelingen kiezen. Met de Icon kunnen we grote tumoren en tumoren op lastige plekken bestralen, zoals bij de oogzenuw en de hypofyse. Dit biedt alternatieven voor risicovolle operaties.”

FOTOBIJSCHRIFTEN:
Bart Berden, voorzitter Raad van Bestuur, tekent – in bijzijn van radiotherapeut Patrick Hanssens (l.) en neurochirurg Guus Beute – de order voor de nieuwe Gamma Knife Icon.

De Icon bewaakt met behulp van laserstralen de juiste positie van het hoofd.

De patiënt wordt met een op maat gemaakt, kunststof masker gefixeerd.